top of page

Espai de LECTOESCRIPTURA

Actualizado: 29 ene 2020

Al primer cicle del Ceip Porta des Moll duem a terme l’activitat de lliure circulació per diferents espais durant quatre hores setmanals: dues hores els dilluns i les altres dues els dimecres. Un dels motius principals per realitzar aquesta experiència es donar certa continuïtat a la tasca que es fa a educació infantil. Allà treballen amb el model organitzatiu de lliure circulació per diferents espais. Les altres raons, i no manco importants, es poden llegir en l’apartat següent on establim els objectius.


Les hores de lliure circulació han d’ajudar a desenvolupar les competències del currículum i principalment han de contribuir a:

  • Conèixer i apreciar els valors de les normes de convivència i aprendre a obrar-hi d’acord.

  • Valorar la tasca ben feta com a condició necessària per a l’aprofitament eficaç dels aprenentatges.

  • Afavorir una progressiva autonomia dels alumnes que contribueixi a desenvolupar la capacitat d’aprendre per si mateixos i d’autoregular-se.

  • Promoure una educació inclusiva.

  • Afavorir la participació i interacció de grups heterogenis i d’edats diverses on tots poden aprendre junts.

Com el seu nom indica, aquest és un espai pensat per treballar, principalment, la lectura i l’escriptura des d’un caire lúdic, participatiu i reflexiu. Els infants que entren a l’espai es troben amb una sèrie d’activitats que poden escollir lliurement i fer de forma individual o amb altres companys i companyes. Les activitats que les nines i els nins es troben a l’espai durant aquests temps de lliure circulació poden variar: se’n presenten de noves, algunes es retiren si no són gaire escollides pels infants i es reflexiona sobre el perquè del poc èxit, altres es modifiquen,... Seguidament es presenten alguns exemples de

tasques. En aquest llistat sembla que separam lectura i escriptura, però realment no és així. En la majoria d’elles lectura i escriptura estan estretament lligades.


— Grafomotricitat amb material Montessori, amb treball lliure amb tires de paper de diferent mida, amb material per

retallar, amb jocs d’enfilar.

— Escriptura lliure a les pissarres que tenim a l’espai, amb jocs de segells per estampar lletres.

— Escriptura de paraules, frases, textos amb jocs de daus específics, amb jocs de cartes amb imatges diverses,...

— Lectura amb jocs de la veritat, mentides i imaginació.

— Lectura a un racó que ens fa de minibiblioteca.

— Escriptura de cartes.

— Escriptura divertida amb el joc de daus de les frases boges.

— Jocs lingüístics diversos: sopes de lletres, mots encreuats, robatoris de paraules, dòminos diversos,...

— Jocs de consciència fonològica amb la roda de les lletres.

— Jocs de lectura i escriptura amb l’ordinador.

— Puzles específics de llenguatge.


Una activitat que feim a l’espai quan es tanca és un cercle participatiu. És durant aquest moment quan tots els infants i la mestra comparteixen sensacions, idees i reflexionen sobre la tasca feta: què els ha agradat o no, quina tasca ha estat fàcil o difícil, com s’han sentit, si han treballat de forma individual o amb algú més, si s’han complert les normes dels espais, si hi ha hagut algun conflicte, alguna anècdota que es vulgui contar (i no només de l’espai de lectoescriptura...)


Com es pot veure, no només és un espai per llegir i escriure. És quelcom més. És realment gratificant observar com infants d’edats diverses poden aprendre junts, un dels objectius importants d’aquest tipus d’organització en espais de lliure circulació.


81 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page